Біоритми людини та світло: який між ними зв'язок?
Одним із найважливіших біоритмів людини є циркадні біоритми. Це циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, які пов'язані зі зміною дня та ночі. Циркадні ритми свідчать, як і коли організм виділяє гормони мелатоніну та кортизолу.

Саме ці 2 гормони тісно пов’язані зі сном (мелатонін) та бадьорістю (кортизол). За допомогою світла, ми можемо впливати тільки на гормон сну (мелатонін).

Якщо світло нейтральне або холодне (від 3 000 К і більше), воно містить синій колір. Це негативно впливає на вироблення мелатоніну в нашому організмі. А ось тепле світло (до 2 000 К) практично не перешкоджає виробленню мелатоніну, тому що в ньому майже немає синього спектру. Тобто, тепле світло сприяє розслабленню людини, холодне навпаки – бадьорить.

Вплив світла на циркадний цикл закладено природою нашого організму. У вечірній час, коли світло стає менш інтенсивним, в організмі рівень мелатоніну починає підвищуватися, ми переходимо в розслаблений стан, чіткіше відчуваємо втому та відчуваємо сонливість. З настанням ранку та появою сонця рівень гормону сну йде на спад, організм переходить у фазу активності, починає вироблятися кортизол.

Цикл вироблення мелатоніну легко порушити надлишком штучного світла. Протягом дня ми відчуваємо різні періоди активності, що залежить від освітлення. Цю особливість слід враховувати під час проектування освітлення.

Неправильне освітлення порушує циркадні ритми. Мелатонін виділяється не на той час дня, внаслідок чого виникають проблеми зі сном.

Тому, самий ідеальний варіант – передбачити сценарії освітлення для засинання та пробудження за допомогою системи керування освітлення. Засипати краще при теплому світлі 2000-3000К, інтенсивність якого плавно зменшуватиметься, а для пробудження ідеально підійде сценарій з плавним додаванням світла - імітацією світанку, нейтральної колірної температури 4000К та навіть більше.