Як обрати найяскравішу лампу?

“Чим більше потужності у лампи, тим яскравіше вона світить” — це поширений сучасний міф в сфері світла. Цей міф тягнеться з часів правдивої історії, коли ми масово користувалися лампами розжарювання. Нам було достатньо знати скільки потужності вона дає, тому що це і було найточнішим мірилом яскравості. Так, в нас і залишилось уявлення, що "чим більше Ватт, тим яскравіше світить лампа".

Але в епоху світлодіодних світильників Ватти мають зовсім інше значення. Кількість Ватт в світлодіодах характеризують не яскравість лампочки, а кількість електроенергії, що споживається.

А як тоді обрати найяскравішу лампу?

Тільки за таким параметром, як світловий потік. Світловий потік визначає кількість світла, яку дає лампа. Він вимірюється в люменах (лм, lm). Чим більше люменів, тим більше яскравого світла. Але сама яскравість залежить ще й від розміру джерел світла.

А як дізнатися скільки приблизно люменів, якщо відома тільки потужність (Вт)?

Для звичайних ламп (груші, свічки) можна приблизно прикинути необхідний світловий потік, помноживши потужність звичайної лампи розжарювання на 10: 40 Вт – 400 лм, 60 Вт – 600 лм, 100 Вт – 1000 лм. Таким чином, якщо ви хочете купити світлодіодну лампу на заміну 60-ватній лампі розжарювання, шукайте лампи зі світловим потоком не менше 600 лм.

Але світловий потік світильника НЕ завжди дорівнює світловому потоку лампи.

Якщо певну ділянку на лампі закрити або зафарбувати, той бік не зможе пропустити потік світла. Внаслідок цього відбудеться зменшення світлового потоку. У разі розташування дзеркала напроти лампи світловий потік буде спрямований у протилежний бік.

Завдяки світильнику можливе перенаправлення та розподіл світлових потоків від лампи. Тобто, світильники можуть «з'їдати» частину світла, якщо зовні є покриття або просто недостатньо прозора поверхня. Практично завжди матове скло трохи послаблює світло лампи, але робить його приємнішим.

Сама освітленість залежить від люксів (lx), площі, висоти стелі, кольору стін, стелі та підлоги та виду основних поверхонь, а також від того, на якій відстані від освітлювальної площини буде знаходитися джерело світла.